Vis større kart
Alle bydelene i Bergen har sitt lokale preg. Mange tar søndagsturen til Åsane, det bonderomantiske lokalsamfunnet der nord hvor freden hersker, hvor kulturlandskapet bare løftes enda høyere av enkelte majestetiske betongkonstruksjoner som minner oss alle om fremskritt og velstand. Bydelen for de som bare vil leve, og slippe å ha noe å gi. For ikke å snakke om Nordnes, dette neset som sylskarpt stikker ut fra byens kjerne som prikken over j'en. Så hva da med Laksevåg? Det var dette en rekordstor tropp fra Bergen i Krig – en gjennomgang sjekket ut en gryende, men grå morgen i februar 2013.
De fleste av oss som har studert med en kjuagutt fra Laksavågen, eller Mørkavågen, som muntre tunger vil ha det til, har hørt skrytet om de store sjørottene som trafikkerer bryggekantene over der på skyggesiden. Men de av oss som har vanket der ute en del i det siste kan fint underskrive på at bydelen har så mye mer å by på. Laksevåg har byens fineste fjell, Løvstakken, Laksevåg har bebyggelse som går en sørlandidyll en høy gang, og ikke minst, Laksevåg har industri.
Laksevåg har fåkkings skipsverft. Laksevåg har skitt på fingrene, komplett pipenøkkelsett og arbeiderboliger. Laksevåg er Bergens svar på Odda. På Laksevåg holder de det ekte til det siste, så får verden heller bære eller briste, for på Laksevåg har de en ubåtbunkers fra krigen, strengt bevoktet av bevæpnede hunder.
![]() |
152 fly deltok i bombingen av Laksevåg onsdag 4. oktober 1944. 93 Handley Page Halifax (avbildet), 47 Avro Lancaster og 12 Mosquito jagerbombere. Bilde: Wikipedia |
Laksevåg var bydelen som ble hardest rammet under andre verdenskrig. Bombene regnet hardt der ute, hardere enn regnet, og mange menneskeliv gikk tapt. Britiske bombefly droppet sine monsterbomber over arbeiderboligtakene, som oftest med den hensikt å ramme ubåtbunkeren. Vi har vært der, og litt av det vi så, følte, hørte og tenkte deler vi under film- og radioavisen.