onsdag 27. februar 2013

Laksevåg - Bergens Hiroshima


Vis større kart
Alle bydelene i Bergen har sitt lokale preg. Mange tar søndagsturen til Åsane, det bonderomantiske lokalsamfunnet der nord hvor freden hersker, hvor kulturlandskapet bare løftes enda høyere av enkelte majestetiske betongkonstruksjoner som minner oss alle om fremskritt og velstand. Bydelen for de som bare vil leve, og slippe å ha noe å gi. For ikke å snakke om Nordnes, dette neset som sylskarpt stikker ut fra byens kjerne som prikken over j'en. Så hva da med Laksevåg? Det var dette en rekordstor tropp fra Bergen i Krig – en gjennomgang sjekket ut en gryende, men grå morgen i februar 2013.
De fleste av oss som har studert med en kjuagutt fra Laksavågen, eller Mørkavågen, som muntre tunger vil ha det til, har hørt skrytet om de store sjørottene som trafikkerer bryggekantene over der på skyggesiden. Men de av oss som har vanket der ute en del i det siste kan fint underskrive på at bydelen har så mye mer å by på. Laksevåg har byens fineste fjell, Løvstakken, Laksevåg har bebyggelse som går en sørlandidyll en høy gang, og ikke minst, Laksevåg har industri.

Laksevåg har fåkkings skipsverft. Laksevåg har skitt på fingrene, komplett pipenøkkelsett og arbeiderboliger. Laksevåg er Bergens svar på Odda. På Laksevåg holder de det ekte til det siste, så får verden heller bære eller briste, for på Laksevåg har de en ubåtbunkers fra krigen, strengt bevoktet av bevæpnede hunder.
152 fly deltok i bombingen av Laksevåg onsdag 4. oktober 1944. 93 Handley Page Halifax (avbildet), 47 Avro Lancaster og 12 Mosquito jagerbombere. Bilde: Wikipedia

Laksevåg var bydelen som ble hardest rammet under andre verdenskrig. Bombene regnet hardt der ute, hardere enn regnet, og mange menneskeliv gikk tapt. Britiske bombefly droppet sine monsterbomber over arbeiderboligtakene, som oftest med den hensikt å ramme ubåtbunkeren. Vi har vært der, og litt av det vi så, følte, hørte og tenkte deler vi under film- og radioavisen.

mandag 25. februar 2013

Bak nyhetene: Med barnevogn i Bergen på kjempers skuldre

Noen vil kanskje hevde vi er de fedrene i Bergen som er mest gate. Mange vil ihvertfall være enig i at vi er de fedrene i Bergen med størst hang til å belyse andre verdenskrig.

Tilværelsen vår vil nok av enkelte lett settes i slektskap med den poeten og hedersmannen Dylan Thomas gjennomgikk i årene 40-45. Thomas var på denne tiden, akkurat som vi er det i disse dager, en akkurat passe ambisiøs herre i begynnelsen av 30-årene. Legger man til at Thomas ble far til en datter i 1943, og at han brukte farspermisjonen til å gå rundt i storbyen mens han opplevde andre verdenskrig på sin egen måte, faller puslespillbitene på plass for de fleste.

Dylan Thomas

Noen av Thomas' nedtegnelser fra krigen kom ut som samling i julesalget 46. Vi tillater oss å gjengi litt fra en av våre absolutte favoritter:

Among those Killed in the Dawn Raid was a Man Aged A Hundred

When the morning was waking over the war

He put on his clothes and stepped out an he died

The locks yawned loose and a blast blew them wide,

He dropped where he loved on the burst pavement stone

(...)

tirsdag 19. februar 2013

Da det brygget opp til strid på Bryggen

Norges minste museum, Thetamuseet, ligger i Enhjørningsgården.

Våren 1940 var det mange unge Bergensmenn- og kvinner som gikk med en indre trang til å gjøre noe. Action speaks louder than words tenkte en av dem, og opprettet spiongruppen Thetagruppen. Gruppen hadde hovedkvarter i et lite rom i fjerde etasje på Bryggen. Gruppens mål var å sende informasjon om tyskernes maritime bevegelser langs kysten. Informasjonen var av avgjørende betydning for de allierte, og gruppen var således delaktig i å snu krigen i riktig retning.
Bilde: Thetamuseet.

Vi fikk en privat omvisning i museet av en guide av det kyndige og street-smarte slaget. De små var i sitt ess, dette er et museum hvor man kan herje med museumsgjenstandene akkurat som man vil.
 E tester utstyret



Og du, Bryggen er generelt ganske lattakick. Man kan skjønne at strilene rodde 8 timer med fiskekistene fulle til byen for å henge ut der i gamle dager, særlig før Zachariasbryggen ble revet.

onsdag 6. februar 2013

I sporene til Sab.Org.


Vis større kart
Det viser seg at Bergen er full av entusiastiske fedre (og barn) som er opptatt av å følge våre i våre tapre tidligere generasjoners fotspor gjennom et Bergen i krig. I går stilete foruten den harde kjerne HP, E, L, A, O og S også Michael og lille Edvard. Målet var å finne delen av rørgaten som en klar natt i november 1944 ble sprengt i luften av Sab.Org like nedenfor demningen i Munkebotn.
I røffe føreforhold kom i oss oppover veien, mens den braveste av oss (L) ble sendt til skogs for å følge restene av selve rørgaten gjennom kratt og over is.

Like under demningen ble vår jakt kronet med hell, og vi identifiserte restene fra aksjonen under en stein. Resten av rørgaten ble fjernet i 1980, men denne delen ligger igjen, til alle de smås begeistring.

På returen var vi innom Sandviksbatteriet som kunne ha blitt en viktig brikke i kampene om Bergen 9. april, hadde det bare vært folk til å bemanne 24 cm Haubitseren som stod der. Selv tyskerne mente det var for antikvarisk, og la ned fortet i 1942.

Se bilder og hør den spennende podcasten fra denne turen!

fredag 1. februar 2013

Ricksteateret

Javisst, det var litt av en scene som utspant seg ved minnesmerket utenfor Ricks og Den Nationale Scene i går. L, A, HP og E hadde rigget opp alt utstyret for innspilling av ny podcast, da O og S kom slentrende innpakket i splitter nytt ulltøy fra SparKjøp. Etter at E, A og S hadde sjekket hverandre ut ved å smile og snuse litt på hverandre, var det duket for podcastopptak.
Ricks var åsted for heavy greier under andre verdenskrig. Vi snakker om hemmelig snut og avsagde fingre. For den fullstendige gjennomgangen, samt den komplette oversikten over hvor krysseren Køningsberg endte sine dager, hør på podcasten.